București Non Stop!

12187910_452513591603492_2862274697915941718_n

Am fost ieri la vizionarea celui mai nou film al lui Dan Chișu, București Non Stop.

În ultima vreme încep să mă atașez foarte tare de producțiile românești, și pe bună dreptate. După ce Lumea e a mea s-a dovedit un succes, acest film mi-a depășit orice așteptare.

Nu a existat niciun moment de plictiseală sau timp mort, pentru că povestea a fost foarte captivantă. Ca încadrare în timp, acțiunea filmului are loc într-o noapte, care urmărește destinul a 4 personaje cheie. Dintre cele 4, unul este legătura dintre cele 4 lumi, fiind singurul care interacționează cu toți.

12187910_452513591603492_2862274697915941718_n

Distribuția filmului este foarte bine aleasă, din aceasta făcând parte numai actori cunoscuți (Gheorghe Ifrim, Ion Besoiu, Dorina Lazăr, Adrian Titeni, Olimpia Melinte, Alexandru Papadopol, Dorian Boguță, Toma Cuzin, Dan Bordeianu, Tudor Smoleanu). Este de înțeles, având în vedere că Dan Chișu și-a provocat eroii să găsească colegi de platou pe care să-i încadreze în povestea lor, dar și să gândească regia filmului, fiecare pe bucățica lui, dar făcând conexiuni cu celelalte povești.

Foarte interesant mi s-a părut că deși filmul a fost gata de acum 2 ani, apariția acestuia pe marile ecrane s-a lăsat așteptată din cauza unui desen animat care apare numai 30 de secunde. Pentru că producătorii nu au reușit să obțină drepturile de difuzare pe o perioadă mai mică de 100 de ani, scena a trebuit refăcută bucățică cu bucățică. Dan Chișu nu a vrut sub niciun chip să renunțe la moment, pentru că avea o simbolistică aparte.

După vizionare am întrebat cine a făcut scenariul. Cu o doză de modestie, cu una de curiozitate, spune Dan Chișu: Recunosc că eu mă fac vinovat de asta. I-am spus tare și candid: Te iubesc! (de aici și titlul)Aș fi spus asta oricui mi s-ar fi prezentat drept scenarist, pentru că replicile personajelor sunt de-a dreptul savuroase.

La sfârșitul vizionării ne-am pus cu toții întrebarea cum ar putea filmul românesc să ia avânt în cinematografie. Tu ce crezi? Ce te-ar face să vrei să vezi mai multe filme românești? Mai în glumă, mai în serios, am fost cu toții de acord că o sală de cinema dedicată exclusiv producțiilor românești s-ar potrivi mănușă. 

Codin Maticiuc este cel ce a investit foarte mult în acest film. Nici azi nu știu exact cu ce se ocupă, însă imaginea de „crai de Dorobanți” pe care mi-o făcusem despre el a fost îndulcită puțin. Trebuie să fie ceva mai mult, dacă simte să se implice în astfel de proiecte.

Cu banii pe care i-a investit în film, Codin a pierdut o lună jumătate de stat în Miami.

-Dan Chișu

Dacă despre actorii din distribuție ziceam că sunt numai unul și unu, actorii care nu fac parte din distribuție s-au implicat în strategia de promovare. Circulă pe internet câteva astfel de filmulețe și pot fi găsite pe pagina de facebook. Preferatul meu este de departe acesta.

Din 13 noiembrie, te invit la film!

Toate încasările vor fi distribuite către cei doi frați răniți în incendiul din Colectiv.

S-ar putea să-ți placă:

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *