Tu ai putea salva viața cuiva?

caravana-fii-pregatit-01

Am participat ieri la un eveniment organizat de Fundația Vodafone și Fundația pentru SMURD de la care am plecat gândindu-mă serios la toate lucrurile pe care nu le-am știut până acum și întrebându-mă dacă, în cazul unei situații de urgență, aș putea salva viața cuiva.

Recunosc că nu m-am lovit până acum de o astfel de situație, dar îmi fac mereu scenarii. De exemplu, atunci când am mers într-un autobuz în care șoferul nu mi s-a părut prea responsabil, m-am gândit că dacă se întâmplă ceva și observ că Alex nu mai respiră, o să fiu foarte furioasă pe șofer și o să fac niște lucruri pe care nu le scriu aici, să nu cumva să mă autoincriminez. 😀

Nu știu dacă ai observat greșeliile din scenariul meu. Am spus că aș verifica dacă respiră și dacă nu respiră, aș vrea să-i fac rău șoferului. Efectiv, asta mi-a venit mie în minte atunci. De acum, de câte ori o să mă mai gândesc că se poate întâmpla ceva, voi gândi lucrurile în altă ordine, pentru că dacă nu respiră, nu înseamnă că trebuie să plec de lângă el.

În primul rând, ar trebui să sun la 112 (ori să țip să sune altcineva, în caz că se poate), apoi, în timp ce aștept, să încerc să acord primul ajutor; sosesc serviciile de intervenție și abia apoi îmi îndrept furia asupra șoferului. 

Instructorul Paramedic din cadrul ISU, Daniel Arsene, ne-a explicat cum de cele mai multe ori, victima nu supraviețuiește pentru că nu primește prim ajutor. Oamenii intră în panică și în loc să facă ceva pentru a ajuta victima, țipă la operatorul de la 112 că nu vine salvarea mai repede.

În momentul unui stop cardio respirator, organismul mai are oxigen pentru 5 minute, ceea ce înseamnă că victima are nevoie de ajutor pentru a reuși să respire până apare echipajul medical cu un defibrilator. Șansele de supraviețuire cresc cu 10% în cazul în  care primește primul ajutor!

Cum se acordă primul ajutor în caz de stop cardio respirator?

Sursa video: Claudiu Ciobanu

Am terminat liceul știind perioadele în care se încadrează operele literare, dar fără ca cineva să-mi fi spus vreodată ce să fac în caz că leșină cineva lângă mine. Cred că dacă înveți despre cum ar trebui să reacționezi la situații de urgență încă din copilărie, ți s-ar părea ceva firesc atunci când ar trebui să le pui în aplicare.

În România, numărul persoanelor care sunt dispuse să acorde primul ajutor e foarte mic, pentru că nu e un automatism. 

Caravana „Fii pregătit!” tocmai asta își dorește. Proiectul este gândit să educe populația în domeniul acordării primului ajutor, punându-se accentul pe educarea tinerilor și a copiilor. Este operată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și urmează să instruiască peste 7000 de persoane din 20 de localități.

În perioada 9 septembrie-11 septembrie, Caravana se află în București, în Parcul Carol, iar specialiștii aflați acolo sunt gata să răspundă tuturor curiozităților pe care le ai. Programul complet al deplasărilor din următoarele două luni  și alte detalii sunt disponibile aici.

Fundația Vodafone și-a concentrat de-a lungul timpului activitatea și resursele  spre sănătate, educație, servicii sociale și voluntariat – iar caravana SMURD este genul de proiect care atinge toate aceste domenii. Mai multe detalii despre programele fundaţiei se regăsesc pe www.fundatia-vodafone.ro, www.facebook.com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro.

Proiectul este inițiat de Fundația pentru SMURD și implementat cu sprijinul Fundației Vodafone România, care a contribuit cu 400.000 de euro din investiția totală de 523.000 de euro. De-a lungul parteneriatului de 12 ani, Fundația Vodafone România a finanțat Fundația pentru SMURD cu peste 2,2 milioane de euro pentru proiecte de care au beneficiat 400.000 de persoane din toată țara.

Nu uita că ești o verigă importantă în lanțul supraviețuirii!

S-ar putea să-ți placă:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *